Ditulis oleh : Che' Nom
- Masa:
- Penyediaan: 10 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 20 minit
Bahan-Bahan:
- 2 batang jagung, hiris isinya
- 1/4 -1/2 cawan gula pasir
- 1 keping gula melaka
- 1 sudu kecil garam
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan santan cair
- 3 sudu besar biji sagu
- 2 helai daun pandan, carik dan simpul
Cara Penyediaan:
- Masukkan santan cair, daun pandan dan isi jagung ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan sehingga mendidih.
- Masukkan gula pasir, gula melaka, garam, sagu dan santan pekat. Kacau perlahan-lahan sehingga bubur mendidih. Kadar manis adalah mengikut citarasa anda. Jika rasa kurang manis boleh tambah lagi sedikit guka.
Tips:
Bubur haruslah kerap dikacau di atas api yang perlahan sehingga mendidih supaya kuah tidak berketul dan pecah minyak.
No comments:
Post a Comment